acai

acai

miercuri, 13 februarie 2013

Cateva din solutiile lui Robert Kiyosaki

Robert KiyosakiDin ce in ce mai multi oameni inteleg ca au o problema financiara, pe care trebuie sa si-o rezolve singuri. Inteleg ca exista un binom( +,- ) intre a sti si a face, important in ambele sensuri: ca expiratia si inspiratia – nu poti spune care este mai importanta.
Din ce in ce mai multi inteleg ca adevarata problema este ca-si vand timpul pe bani, cautand banul si nu masina care face banii. Iar solutiile simple de genul: "Nu am bani, cine are banii – banca -, deci fuga la un imprumut" este periculoasa si inrobitoare pe termen lung.
Va recomand cu drag cartea care a fost editata in peste 28 mil exemplare "Tata bogat, tata sarac" a lui Robert Kiyosaki din care redau doar cateva idei si solutii:
Oamenii muncesc pentru oricine altcineva in afara de ei insisi. Mai intai, muncesc pentru proprietarii companiei, apoi pentru stat prin impozite si, in final, pentru banca, pentru ca acolo se afla ipoteca lor.
A intelege educatia financiara este la fel de importanta ca si intelegerea practicii. Sunt oameni care deseori, de-a lungul vietii, neglijeaza una dintre cele doua si efectele negative incep sa apara.
Pentru cei care vor “sa faca” iata cativa pasi:
1. Nu mai faceti ceea ce faceti. Luati-va o pauza si lamuriti-va ce functioneaza si ce nu. Definitia nebuniei este sa faci mereu acelasi lucru asteptand rezultate diferite.
2. Cautati idei noi. Cautati prin librarii carti despre subiecte diferite si unice. Robert le numeste formule. De exemplu, el a gasit intr-o librarie oarecare cartea lui Joel Moskovitz “The 16 Percent Solution” (“Solutia celor 16 procente”).  A cumparat-o, a citit-o si a aplicat-o.
3. Cautati persoane care au facut deja ceea ce vreti sa faceti. Nu va temeti daca comunitatea ii considera nebuni, excentrici, sariti de pe fix, etc. Multa lume judeca numai la suprafata. Discutati cu aceste persoane si inspirati-va din experienta lor.
4. Urmati cursuri si cumparati casete audio si video. Investiti in voi insiva. Prietenii s-ar putea sa va spuna ca va irositi banii de pomana: nu-i credeti.
5. Daca v-ati pornit propria afacere, faceti cat mai multe oferte. Dupa ce vizitati un potential client lasati intotdeauna o oferta. Nu se stie niciodata. Lasati si o portita de scapare. De exemplu: “Afacerea trebuie aprobata si de partenerul meu.” Acest partener poate sa fie chiar propria pisica.
6. In imobiliare, pentru ca o afacere sa fie profitabila, trebuie sa cuprinda doua elemente: sa fie un chilipir si sa fie o schimbare. Robert face jogging in cartierul in care vrea sa investeasca. Prin repetitie el observa mici diferente de-a lungul timpului. Isi da seama care din proprietati sunt puse in vanzare demult. Sta de vorba cu soferii camioanelor de mutat mobila, cu postasii, vecinii, etc. Cauta o zona proasta, de unde toata lumea fuge si investeste acolo. Asteapta schimbarea in bine si finalizeaza apoi afacerea.
7. De ce consumatorii vor fi intotdeauna saraci? De cate ori apar vanzari cu pret redus intr-un supermagazin, consumatorul da fuga si isi face o rezerva. Cand sunt vanzari cu pret redus la actiuni, ceea ce cel mai adesea se numeste o cadere sau o corectie, consumatorul fuge de acolo. Cand la supermagazin cresc preturile, consumatorul cumpara din alta parte. Cand cresc preturile pe piata de actiuni, atunci consumatorul incepe sa cumpere.
8. Cautati unde trebuie. Un vecin si-a cumparat un apartament cu 100.000 USD de la un agent imobiliar normal. Robert a cumparat acelasi apartament alaturi cu 50.000 USD de la departamentul de ipoteci nerascumparabile al unei banci. A platit 500 USD la un curs pentru a cunoaste procedeul. Vecinul a zis ca nu-si poate permite sa cheltuiasca banii astia pentru un curs de doua zile. E prea mult. Dar el asteapta sa creasca preturile la apartamente. Robert i-a explicat faptul ca profitul se face la cumparare si nu la vanzare.
9. Robert cauta intai pe cineva care vrea sa cumpere si apoi pe cineva care vrea sa vanda. Chiar daca nu aveti prea multi bani puteti gandi in stil mare. Cei care vand cu amanuntul fac reduceri la cantitati mari. Compania lui Robert trebuia sa achizitioneze calculatoare, iar el a sunat cativa prieteni si au cumparat impreuna mai multe calculatoare pentru a beneficia de reducerea de pret. Cei cu castiguri mici gandesc meschin, actioneaza singuri sau deloc.
10. Invatati din istorie. Toate marile companii la bursa au inceput ca firme mici. Colonelul Sanders intemeietorul lui KFC nu s-a imbogatit decat dupa ce a pierdut totul si asta dupa varsta de 60 de ani. Bill Gates a fost unul dintre cei mai bogati oameni din lume inainte de a implini 30 de ani.
11. Fapta este intotdeauna mai de pret decat pasivitatea. Cuvintele cele mai importante sunt “sa faci” si “a face”. Actionati chiar acum!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu